Még mindig kétséges a folytatás, hullámvasútra kerülhetünk

A jegybankot követve csökkentek a betéti kamatok

2012. szeptember 5. A múlt heti jegybanki kamatvágást követte több bank is a betéti kamatainál. Azonban nem mindenki lépett, a folytatás ugyanis kétséges. A nemzetközi helyzet és az IMF tárgyalások alapvetően befolyásolhatják, hogyan alakulnak majd itthon a banki ajánlatok. Az AXA most egyenesen szembement a trenddel, ugyanis éppen hogy emelte az akciós kamatokat.

A jegybank múlt heti, 0,25 százalékpontos kamatcsökkentését követte több bank is az elmúlt napokban. Az FHB, az OTP és a Volksbank is pontosan annyival mérsékelte az akciós betétek kamatait, mint az MNB. Ezt könnyen megtehették, hiszen az akciós ajánlatokon bármikor változtathatnak a bankok. A K&H Bank már nyáron felszámolta a különféle akciós ajánlatait, így most a normál lekötött betéti kamatokat vitte lejjebb. Úgy tűnik, ez a pénzintézet kiszállt az új ügyfelekért folytatott versenyből, vonzó kamatokat ugyanis már csak a befektetési alapokkal kombinált betétek esetén kínál. Egyedül az inflációkövető betétjével próbál a K&H is versenyképes kamatot adni az új megtakarításokra.  (A legfrissebb betéti kamatokat itt kalkulálhatja.)

Szembe az árral


Az AXA Bank meglepő módon éppen a kamatcsökkentési hullámmal szemben mozdult. A kéthónapos lekötés esetén 8,80 százalékról 9,02 százalékra emelte az új pénzre fizetett kamatot, 6 hónapra pedig már 9,12 százalékot fizet. A változtatások után a legjobb ajánlatokat nyújtók sorrendje nem változott. Egymillió forint lekötésekor továbbra is az AXA adja a legtöbbet a bankba érkező új pénzre, a második legjobb ajánlat pedig az Unicredit Banké 8,5 százalékkal. Három hónapra a Volksbank és az AXA is 8,25 százalékot fizet, a CIB 7,75 százaléka viszont a korábban nála tartott pénzre is vonatkozik.

Hat hónapra is az AXA kínálja a legtöbbet, 9,12 százalékot a frissen érkező megtakarításokra. Ezekre a pénzekre az Erste és a Sopron Bank is 8 százalékot fizet. A Volksbank viszont megadja a 8 százalékot mindenkinek, és a CIB 7,75 százalékos ajánlata is mindenkire vonatkozik, nemcsak a friss pénzekre. Egyéves lekötésnél továbbra is az Erste tartja a csúcsot 9 százalékkal az új pénzekre, második pedig az AXA 8,25 százalékkal. A dobogó harmadik fokán áll a Raiffeisen, a Sopron és a CIB is 8 százalékkal. A CIB viszont a kiemelkedő kamatot minden betétesnek megadja, nem csak az újonnan érkező pénzekre. A kamatvadászatnál azonban mérlegelni kell a pénz mozgatásával járó költségeket is. (A pénzmozgatás árát itt kalkulálhatja.) És nem szabad elfeledkezni a bankszámlák áráról sem. (Bankszámla kalkulátorunk itt található.)

Merre tovább?

Ahogy korábban is megírtuk, a kamatfronton a helyzet nagyon törékeny. Ennek egyik oka a nemzetközi helyzet, azaz az euróövezet válsága. Mivel megoldás továbbra sincs, forró ősznek nézünk elébe. (Klasszikussal élve: „a nemzetközi helyzet fokozódik”.) Itthon a jegybank ugyan csökkentette az alapkamatot 7 százalékról 6,75 százalékra, de kétséges, hogy ezt a pénzpiacok is kötelezőnek tartják majd magukra nézve. Bár a BUBOR (Budapesti Bankközi Kamatláb) egyelőre követte a mérséklést, ez a helyzet egyáltalán nem biztos, hogy tartósan fennmarad. Ha nem lesz megállapodás az IMF-fel, akkor az MNB kénytelen lesz újra kamatot emelni a forint védelme érdekében, márpedig akkor a bankok is hasonló emelésre kényszerülnek, mint idén januárban, hogy megtartsák a betétesek pénzét.


Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok