A kötvényalapok teljesítménye nagyot csökkent áprilisban

A hozamemelkedésnek ez lett a következménye

Fotó: Pixabay
2024. május 8. Áprilisban az amerikai és az európai állampapírpiacon is hozamemelkedést láthattunk, és Magyarországon is jelentősen nőttek a referenciahozamok. Ez rányomta bélyegét a kötvényalapok teljesítményére. Leginkább a hosszú kötvényekbe fektető alapok sínylették meg az áprilist.

Márciusban az új munkahelyek száma továbbra is a várakozások felett nőtt az USA-ban, ami a kamatcsökkentési várakozások további mérséklődését váltotta ki. A teljes amerikai infláció 3,5 százalékot, a maginfláció 3,8 százalékot mutatott, egy tizeddel a várt felett. A kis eltérésre a piac óriási hozamugrással reagált.

Áprilisban végül az amerikai hozamok 40-50 bázisponttal ugrottak meg a hónapban, a tízéves 4,68 százalékon zárt, a kétéves 5 százalék felett, amire 2023 ősze óta nem volt példa. A hónap végére a piaci várakozások a Fed márciusi három iránymutatásánál legalább kettővel kevesebb kamatvágást áraztak decemberre – írja az OTP Alapkezelő áprilisi portfoliójelentésében.

Az európai hozamokban enyhébb, 20-30 bázispontnyi volt az ugrás áprilisban. Az EKB ülésének üzenete szerint biztos akar lenni abban, hogy az infláció fenntarthatóan visszatér a célhoz, ettől függően dönt a jelenleg megfelelően restriktívnek ítélt kamatszint csökkentéséről; várhatóan az előrejelzés júniusi frissítése ad ehhez új információt. A piaci várakozások szerint a növekedési kilátások gyengülése és a célhoz közeledő inflációs előrejelzés lehetővé teszi az első 25 bázispontos kamatcsökkentést, amit év végéig 2-3 hasonló lépés követhet. A legfrissebb euró-zónás adat áprilisra változatlan, 2,4 százalékos év/év inflációt mutatott, a maginfláció 2,9 százalékról 2,7 százalékra csökkent.

A Befektetési alapok rovat támogatója:


Mi történt a hazai állampapírpiacon?

Áprilisban kiderült, hogy a GDP 4,5 százalékára emelt magyar költségvetési hiánycél teljesítéséhez 675 milliárd forint állami beruházást elhalaszt a kormány, és a kockázatok és bizonytalanságok miatt a korai tervezés gyakorlatával szakítva ezúttal novemberre tolja ki a jövő évi költségvetés összeállítását. 2025-re 3,7 százalékos, 2026-ra 2,9 százalékos hiányt terveznek. Az ÁKK frissített finanszírozási tervében az intézményi forintkötvény-kibocsátást 600 milliárd forinttal emelte, a lakossági állampapír-kibocsátás jó 200 milliárd forinttal csökkentett előirányzatát pedig a devizakötvény kibocsátást tervezett növelésével ellensúlyozza. A megemelt finanszírozási terv is 39 százalékig teljesült az első negyedév végéig.

A márciusi inflációt 3,6 százaléknak mérte a KSH, a maginflációt 4,4 százaléknak. A bérek a februári adat szerint év/év bruttó 14,1 százalékkal nőttek. A kiskereskedelmi forgalom februárban a vártnál ugyan kevésbé, de gyorsult, év/év 1,1 százalékkal nőtt, az ipari termelés pedig 1,4 százalékkal növekedésre váltott.

A hozamok a hó elejétől felfelé tendáltak, majd az USA inflációs adata után 7 százalék fölé ugrottak. A 396-ös EUR/HUF árfolyamszint ugyanakkor a hónap közepén is megfogta a hónap elején még 390 alá is benéző forint gyengülését, így az MNB-nek nem kellett nagyon óvatosnak lennie, és a beharangozott lassításnak megfelelően 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkenthette az irányadó kamatot.

A diszkont kincstárjegy hozamok minden futamidőn 6,85 százalék fölött zártak. Ismét a 3 és 5 éves referenciahozamok teljesítettek a legrosszabbul. A hosszú hozamok minden futamidőn 7 százalék felett zártak. A MAX index 1,32 százalékkal csökkent, az RMAX index 0,45 százalékot hozott a hónapban – írja az OTP Alapkezelő.

A pénzpiaci és a kötvényalapok hozama így alakult

A pénzpiaci alapok esetében a befektetési jegyek árfolyama áprilisban tovább emelkedett, de a hozamok kissé mérséklődtek; a 12 hónapos hozamok április végén 10-12 százalékon álltak. A rövidkötvény-alapok árfolyama mérsékelten nőtt, de azért itt már láthattunk csökkenést is. Az éves hozamok 12 százalék körülire csökkentek, ami a jelentősen leesett infláció fényében szép reálhozamot jelent. A hosszúkötvény-alapok többségénél árfolyamesést okozott az állampapír-piaci hozamok megugrása. Éves szinten még szépen hoztak ezek a befektetések, a 12 hónapos hozamok 13-14 százalék körül alakultak, de a 3 hónapos hozamok mínuszt mutatnak. Az árfolyamok ugyanis az egyes termékeknél a decemberi vagy a januári szintjükre estek.

A kötvényalapok 2024. április 30-i részletes hozamát itt találja.

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!


Szerző: Lovas Judit
Címkék:  , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok