„Ezt a versenyt mi már rég elvesztettük”

A gazdagokért módosítják a Ptk-t

2012. július 20. A magyar vagyonosok most kezdenek rájönni, hogy nem halhatatlanok – állította egy privátbankár. Ez lehet a magyarázata annak, hogy a kormány olyan törvénymódosításba kezdett, ami megkönnyítené az utódok számára a vagyon „átmentését”. Mintha a velük foglalkozó szakemberek mégsem lennének boldogok.

Miért ilyen rosszkedvű itt mindenki – kérdezte a svájci UBS egyik munkatársa a III. Magyarországi Privátbankári konferencián, amelyen a Blochamps tanácsadó cégnek már harmadszor sikerült összehoznia a szakmát. A megjelentek nem túl meggyőzően bizonygatták, hogy szó sincs rosszkedvről. A résztvevők száma és az izgalmas témák és felülmúlták az eddigieket. A hangulat azonban minden volt csak derűs nem. Aligha véletlenül. Bármilyen jövőképhez elengedhetetlen lenne a kiszámíthatóság – bukott ki többekből is.
Az átlagembereket különösebben nyilván nem izgatja, hogy a különlegesen sok pénzzel rendelkezőket kiszolgálók nevetnek vagy sírnak, vagy éppen (ami a legrosszabb) reménytelenül bámulnak maguk elé. Pedig ennek a szegmensnek a „közérzete” sokat jelez az ország jelenlegi és várható helyzetéből.

A világban 30 évig lesz negatív a reálhozam (vagyis a befektetett pénz gyarapodás nem éri el a fogyasztói árak emelkedésének ütemét sem) – mondta az Allianz igazgatója, Ocsenás Zoltán.  Mint hozzátette: Magyarország ebből a szempontból most még jó helyzetben van. A válság hatására viszont – tesszük mi hozzá–,nem a hozam, hanem a biztonság vált a legfontosabbá. A gyorsan változó itteni szabályozói környezet pedig éppen ezt rombolta alaposan le. Magyarország mindig is adóparadicsom volt, csak senki sem hisz benne – jegyezte meg a Concorde vezérigazgatója.
Baki Zoltán, a Gutmann igazgatósági tagja elmondta: Ausztriában, de más országokban is a kelet-európai friss pénzek hoznak a privátbanki (pb) üzletágban növekedést. De mint hozzátette: tőkevonzó képességben Prága, Varsó, de még Isztambul is előrébb tart, mint mi. Ezt a versenyt mi már rég elvesztettük, Magyarország vagy visszaintegrálódik, vagy elfogadja, hogy áll hozzá Európa. A Concorde az idén elindítja pb-szolgáltatását Romániában, de – derült ki Bilibók Botond vezérigazgató szavaiból – azzal számolnak, hogy ügyfélként a nagyon vagyonos ottani magyarok jöhetnek szóba. Más nem.

Az egyik kerekasztal beszélgetés során külön foglalkoztak azzal, hogy a generációkon átívelő vagyontervezés, -kezelés lehet-e sikeres Magyarországon. Bilibók szerint a történelmünk elmúlt ezer évét (valaki megjegyezte, hogy ötszázat is elég) áttekintve, valószínűtlen, hogy bármikor lenne itt ilyen. (A karikatúránk tehát ezúttal nem is vicc.) Az offshore cégalapítási és cégüzemeltetési szolgáltatások piacának egyik vezető európai szereplője, a Crystal WorldWide (CEWW) ügyvezető igazgatója, Rybaltovszki Péter vitába szállt vele. Ő úgy véli, ezt a kulturális terhet egyszer le kell rakni.

A fő szempont az adófizetés kivédése


A Polgári törvénykönyv (Ptk) tervezett változtatása Rybaltovszki szerint megnyithatja a távlati gondolkodás lehetőségét, bár még számos pont tisztázatlan. Baki is hangsúlyozta, hogy családi vagyonok hosszú távú kezelésének eddig nem volt se jogi, se intézményi, se emberi háttere. Mint a beszélgetésből kiderült: utóbbi még most is hibádzik. Ahogy a Gutmann szakembere fogalmazott: ez a réteg eddig azt hitte, halhatatlan. Most kezdenek csak gondolni a gyermekekre, unokákra. Azt többen is nyomatékosították: a gazdagokat leginkább az érdekli, hogy a vagyonok továbbadását hogyan úszhatják meg egyetlen fillér adó megfizetése nélkül.

Éppen ezért nem tartjuk véletlennek, hogy a kormány éppen most kezdeményez olyan jogi változást, amely lehetővé tenné a tényleges tulajdonlás és a vagyonkezelés elkülönülését. Az eddig több intézkedésből is világossá vált, hogy a kabinet a gazdagok további helyzetbe hozásában hisz. Éppen ezért volt meglehetősen lehangoló látni a velük kapcsolatban álló szakemberek letargiáját.

Kapcsolódó anyagok