Utasbiztosítás

Külföldi utazásaink során betegség, baleset és poggyászkár esetén fizet. Biztonságot ad, hiszen az egészségügyi ellátás sokba kerülhet egy másik országban.

Az Európai Unió tagjaként az orvosilag sürgős, szükséges esetekben mi is megkaphatjuk azokat az egészségügyi szolgáltatásokat, amelyeket az adott tagállam polgárai. Ehhez ki kell váltanunk az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Ez az európai uniós tagországokon kívül Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában Svájcban és Horvátországban is használható.

Csakhogy – akárcsak a helyieknek – sokszor önrészt kell fizetni az egészségügyi ellátásra. Ráadásul számos esetben ki kell fizetni az ellátás teljes összegét. (Pl. helikopteres mentés síbalesetnél.) Az utasbiztsoítás és az EEK összevtését alábbi táblázatunk mutatja.

Nézzük meg, pontosan mire mi jár

Amennyiben utasbiztosításunk van, a betegséggel, balesettel kapcsolatos költségeket a biztosító állja. Ezen kívül egyéb szolgáltatásokat is nyújt (például poggyászkár, asszisztancia, gyerek hazajuttatása). A tapasztalat szerint a biztosítottak sookszor nincsenek tisztában azzal, mi is jár nekik. A szerződést ugyanis sokan egyáltalán nem, vagy csak felszínesen olvassák el. Ezért érdemes mindenről számlát kérni, és legalább hazautazás után megnézni, mit is érdemes benyújtani. Nagyobb gondok esetén mindenképpen célszerű még kint egyeztetni is a biztosítóval.

Különféle csomagokat kínálnak a biztosítók. Fontos tudni, hogy általában van egy felső határ, ameddig a biztosító állja a költségeket. Vegyük figyelembe, hogy hova utazunk, amikor biztosítást kötünk. Az Amerikai Egyesült Államokban a magasabb költségeket is kifizető utasbiztosítási csomagra lesz szükségünk, mint Horvátországban.

Ma már számos bankkártyához is jár utasbiztosítás. Indulás előtt érdeklődjünk a bankunknál, hogy milyen feltételei vannak a biztosításnak és baj esetén mennyit fizet.

A Európai Egészségkártya és az utasbiztosítás

Európai EgészségkártyaUtasbiztosítás
Csak szerződött szolgáltatóhoz lehet fordulni vele.Magán egészségügyi szolgáltatóhoz is lehet fordulni vele.
Csak az orvosilag szükséges ellátásokat fedezi.A biztosítási szerződés szerinti összes ellátást fedezi (hazaszállítás, poggyászbiztosítás, stb.)
A szükséges ellátásokat azok árára tekintet nélkül nyújtani kell a kártya ellenében.Az ellátások költségeit csak a szerződési feltételekben meghatározott összeg erejéig vállalja a biztosító.
Az önrészt a biztosítottnak kell kifizetni,
annak visszatérítésére nem számíthat.
Az önrészt is fedezi.
Bizonyos tagállamokban az ellátás költségeit a biztosított előlegezi meg.Minden tagállamban a biztosító fizet.
Forrás: OEP
További cikkek