Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (Kgfb)

„Kötelező" nélkül nem közlekedhetünk az autóval, és ahogy neve is mutatja, muszáj megkötnünk. Valójában a mi érdekünk, hogy legyen ilyen biztosításunk, mert ha balesetet okozunk, akkor a biztosító fizet helyettünk. A kötelező jelleget senki nem szereti, mégis hasznos, hiszen a biztosító 500 millió forint felső határig fizeti a vagyoni kárt és 1 milliárd 600 millió forintig a személyi kárt, amit mi okoztunk.

Ha már kötelező, érdemes megtalálni azt a biztosítást, ami nekünk a legolcsóbb.


Mikor kell megkötni?

Amikor autót veszünk, kötelező felelősségbiztosítás nélkül nem használhatjuk a forgalomban. Érdemes már a vásárláskor kiválasztani a legolcsóbb biztosítást. Sokszor a kereskedő ajánl nekünk több biztosítót is, de jellemzően nem az összes lehetőséget. Nézzünk utána, hátha kaphatunk jobb áron is biztosítást, és kössük meg máshol!

JÓ TUDNI: Ha biztosítást kötünk, jutalékot kap utánunk a biztosító munkatársa, a biztosító ügynöke, az az ügynök is, aki több biztosítót képvisel és az alkusz is. Az autókereskedő is ügynökként ad el nekünk biztosítást, tehát ő is kap utánunk pénzt.

Mikor válthatok biztosítót?

A biztosítás évfordulóján válthatunk biztosítót úgy, hogy előtte legalább 30 nappal fel kell mondani a szerződést és ezután újat kell kötni.

Ha 2010. január 1. előtt vette meg valaki az autóját, akkor a biztosításának évfordulója minden évben december 31. Tehát valamikor novemberben, de legkésőbb december 1-jén éjfélig írásban fel kell mondani a jelenlegi kötelezőt. Az újat és olcsóbbat december 31-ig kell megkötni.

Ha 2010. január 1. után vette az autóját és kötötte meg a biztosítását, akkor minden évben ugyanazon a napon van a biztosítás évfordulója. Például aki március 31-én vett autót és kötött biztosítást, minden évben legkésőbb március 1-ig mondhatja fel a biztosítását és március 31-ig köthet újat.

A díjakban nagy az eltérés, érdemes összehasonlítani a biztosítókat.

Casco biztosítás

Ezzel a biztosítással a saját gépkocsinkat, mint vagyonunkat védjük. A biztosító lopásra, törésre, elemi kárra, üvegkárra fizet. A hitellel vásárolt autókra többnyire kötelező megkötni a casco-t, különben nem kapunk kölcsönt. Érdemes ennél a biztosításnál is megtalálni a számunkra legjobbat.

A casco esetében az önrész azt jelenti, hogy ha kár keletkezik, akkor bizonyos összeget, vagy a keletkezett kár bizonyos százalékát nekem magamnak kell állnom.

Mikor válthatok?

A biztosítás évfordulóján válthatunk biztosítót úgy, hogy előtte legalább 30 nappal fel kell mondani a szerződést. Érdemes akár évente új biztosítást kötni.
További cikkek
Brexit: zöldkártyával autózzunk az Egyesült Királyságba!
2020. február 3. Hiába az átmeneti időszak, a MABISZ azt javasolja, hogy a Brexit miatt már most is érvényes zöldkártyával induljunk útnak autóval az Egyesült Királyságba. A magyar autósoknak ma a szomszédos országok közül csak az Ukrajnába való belépéshez kell zöldkártyával rendelkezniük.Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból a nemzetközi gépjármű-kárrendezési rendszerek működését is érinteni fogja. A Brexit átmeneti időszakát (a 2020. február 1. és 2020. december 31. közötti időszakot) követően az EU gépjármű-biztosítási irányelvének (MID) károsultvédelmi rendszere várhatóan nem lesz alkalmazható Nagy-Britanniában. Így például egy ott balesetet szenvedett magyar állampolgár elveszíti azt a jogát, hogy kárát Magyarországon, anyanyelvén érvényesítse a brit biztosító magyarországi kárrendezési megbízottjánál. Jelenleg még nem világos, hogy mely országokkal lesznek olyan megállapodások, amelyek az irányelvhez hasonló védelmet biztosítanak a Brexit után bekövetkezett balesetek áldozatainak. Ezen az illetékes nemzetközi szervezet, a Council of Bureaux (CoB) és brit partnerei folyamatosan dolgoznak.

Mivel az átmeneti időszakban az uniós jog továbbra is él a Nagy-Britanniával fennálló kapcsolatokban, valószínű, hogy az év végéig az onnan az Unióba, valamint az Unióból oda belépő járművek biztosítási fedezetének meglétét a hatóságok nem fogják külön ellenőrizni.

Jobb a békeség, kellene a zöld kártya

Ettől függetlenül a Zöldkártya Rendszer hazai szervezete, a MABISZ által működtetett Nemzeti Iroda továbbra is határozottan azt javasolja, hogy minden Nagy-Britanniába induló jármű érvényes zöldkártyával induljon útnak.

A zöldkártya rendszer lényege, hogy a benne résztvevő országok polgárai ezzel igazolják a gépjármú felelősségbiztosításának meglétét. A rendszerben résztvevő országok némelyike (köztük az összes uniós tagállam) a fedezet igazolásául külön megállapodás alapján elfogadja a gépjármű forgalmi rendszámtábláját. Így zöldkártya nem szükséges a határátlépéshez. A magyar autósoknak ma a szomszédos országok közül például csak az Ukrajnába való belépéshez kell zöldkártyával rendelkezniük. Vannak azonban olyan országok, ahova a MABISZ annak ellenére javasolja, hogy vigyünk zöldkártyát, hogy azok a rendszámegyezmény részesei. Ezen országok köréről a MABISZ a honlapján rendszeresen tájékoztatást ad. A jelenleg érvényes itt található.

Jöhet az elektronikus zöldkártya

A zöldkártyákról fontos tudnivaló, hogy a hagyományos, papíralapú igazolások néhány éve bevezetett elektronikus terjesztésének lehetőségével több biztosító is él, több tízezer zöldkártya jutott el ily módon az ügyfelekhez problémamentesen. A zöldkártyák használatának további egyszerűsítése érdekében a CoB engedélyezte, hogy a nemzeti zöldkártya irodák a zöldkártyákat 2020. július 1-jétől fekete-fehér színben bocsássák ki, és ügyfeleikhez elektronikus úton juttassák el.

A MABISZ szerint az új zöldkártya-kibocsátási gyakorlat bevezetése a magyar piac számára egyértelműen ajánlott. Több szempontból, de elsősorban a növekvő ügyféligény miatt is előnyös lenne, ha a magyar biztosítók egységesen és a lehető legkorábbi időpontban (2020. július 1-jével) vezethetnék be.
Tekintettel arra, hogy új zöldkártya-kibocsátási gyakorlat bevezetéséhez egyéb feltételeknek is teljesülniük kell, például jogszabály-módosítás is szükséges, a bevezetésről hivatalos döntés még nem születhetett.

Most okozzák a kátyúk a legtöbb balesetet
2020. január 23. A kátyú okozta károk 60-70 százaléka jellemzően az első negyedévben történik a kátyúbiztosítást kínáló társaságok tapasztalatai szerint. Az ilyen jellegű balesetek minden autósnak potenciális kockázatot jelentenek, ezért a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szerint érdemes biztosítással felkészülni a váratlan esetekre.


A téli fagyok súlyosan meg tudják rongálni a közutakat, ezért most kezdődik csak az igazi „kátyúszezon”. Az úthibák javítása általában tavasszal kezdődik meg, gyakran nyár elejéig is elhúzódik, addig viszont számtalan autót tesznek tönkre minden évben.

A kátyúk okozta leggyakoribb kár a defekt, illetve a felni sérülése, de előfordul futómű-károsodás is sőt, akár balesetet, személyi sérülést is okozhat a kátyú. Az átlagos kárösszeg pár tízezer forint, azonban a futóműben okozott kár akár a többszázezret is elérheti – áll a MABISZ közleményében.

Bizonyíték kell

Fontos tudni, hogy bár az utak állapotáért az út fenntartója felel, azonban a káreseményt mindig a kárt szenvedett autósnak kell bizonyítania. A kátyús balesetekhez akkor is érdemes rendőrt hívni, ha nem történt személyi sérülés, mivel a hatósági jegyzőkönyv fontos dokumentum lehet a bizonyítási eljárás során. Az esetet mindig alaposan dokumentáljuk: készüljön több irányból is fénykép a kátyúról, az autóról, a helyszínről és jól láthatóan a keletkezett sérülésről. Ha a balesetet más is látta, érdemes feljegyezni a tanú vagy tanúk elérhetőségét.

A bejelentéssel a károsultnak a közút fenntartójához kell fordulnia. A bejelentésnél közölni kell az esemény idejét, pontos helyét, valamint, hogy milyen körülmények között történt a baleset. A bejelentéshez csatolni kell a helyszínen készült hatósági jegyzőkönyvet, valamint a fényképfelvételeket, tanúnyilatkozatokat, továbbá – amennyiben rendelkezik vele – a kár összegét igazoló javítási számlát. A kár pontos összegének tanúsításához feltétlenül kérjünk számlát a gépjármű javítási munkálatairól, és őrizzük is meg a procedúra befejezéséig, továbbá érdemes lehet az esetlegesen kicserélt alkatrészeket is megtartani.

Ha több gépjármű is károsodott, azokat külön-külön is be kell jelenteni, az autók sérüléseit ugyanis egyenként számolják el. Személyi sérülés esetén az orvosi dokumentációt is be kell mutatni. A bejelentéshez ne felejtsük el csatolni a forgalmi engedélyről készített másolatot! Szükség esetén hiánypótlásra is felszólíthatják a bejelentőt, ezért érdemes e-mail címünket is megadni.

A biztosítónak is kell a bizonyíték

Kátyúkár biztosítás esetén nem az útkezelő, hanem a saját biztosítónk felé jelenthetjük be a kárt. A biztosító kifizeti a kártérítést, majd utólag rendezi azt az illetékes közútkezelővel. Itt is rendkívül fontos a részletes dokumentáció, ennek hiányában ugyanis a biztosító sem tud fizetni. Mint ahogy akkor sem, ha a megengedettnél gyorsabban hajtott az autós, vagy figyelmeztető tábla jelezte az úthibát.

Kátyúbiztosítást jelenleg önállóan, illetve kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) vagy casco mellé kiegészítő biztosításként köthetnek az autósok, akár évi 2-3 ezer forintért. A kátyúkár biztosítást az hívta életre, hogy az ilyen károk átlagos összege 20 ezer forint körüli, a casco biztosítások önrésze pedig ettől jellemzően magasabb.

ÚtszakaszKezelőBejelentés

Településeket összekötő utak, autópályákMagyar Közút Zrt.elektronikusan (https://internet.kozut.hu/ugyfelszolgalat/karigeny-bejelentes/gepjarmu-kar/); postai úton (Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kárigénykezelő osztály, 1024 Budapest, Fényes Elek u. 7-13.); e-mailen: karigenykezeles@kozut.hu
Lakott területen belüli útszakaszokilletékes önkormányzatszemélyesen; e-mailen
Budapest fő- és tömegközlekedési útvonalaiBudapest Közút Zrt.személyesen az ügyfélszolgálaton (Budapest, XI. kerület, Bánk bán utca 8-12.); e-mailen a karrendezes@budapestkozut.hu címen, kitöltött "Kátyúkár bejelentő lap" csatolásával
Egyes biztosítóknál létezik olyan szolgáltatás is, amely a kár – meghatározott limitig történő – megtérítése mellett egyfajta jogsegély-szolgáltatást is nyújt, eljár az út kezelőjénél a biztosítási limitet meghaladó kártérítés megfizetése ügyében.