Autóra

Az áruhitelek többnyire üzlethez kötődnek, ami talán még erőteljesebben igaz az autók vásárlására szolgáló kölcsönökre. A nemrég életbe lépett szabályok miatt viszont ma nem egyszer fordul elő, hogy egyáltalán nincs a kereskedőnél hitellehetőség. Finanszírozót persze így is lehet szerezni (még a magánszemélyek közötti adásvételhez is), a jelenlegi piaci viszonyok között pedig attól nem igazán kell tartani, hogy a kinézett járgányra lecsap valaki. Az ajánlatok között válogatni viszont nem könnyű.
A deviza alapú kölcsönök valamivel olcsóbbak. A különbség azonban nem jelentős, így mi ezért nem ajánljuk, hogy ezért valaki felvállalja a külföldi pénznemhez mindenképpen kapcsolódó árfolyamkockázatot.

 
 
Míg a bankokat komoly tájékoztatási szabályok kötik, a lízingcégek és pénzügyi vállalkozások azt tesznek közzé, amit éppen akarnak. A sok helyen fennlévő „kalkulátorok" (mint azt apró betűkkel valahol másutt jelzik) speciális helyzetre számolnak, jobb, ha az azok által jelzett törlesztőre többnyire nem is figyel senki.
Néhány ajánlatot azért összegyűjtöttünk, de ezt a listát nem csak teljesnek, még irányadónak sem igazán tekinthetjük.  Menetközben ugyanis plusz terhekkel, a minősítésből (ez vonatkozhat a hiteligénylő mellett a megvenni kívánt autóra is) adódóan akár jelentős eltérésekkel is szembesülhetnek az ügyfelek.
 

Néhány havi részlet

(egymillió forint hitel 5 éves futamidőre, Ft/hó)

 Casco nélkülTHMBeépített cascóval
Budapest Bank22 18911,89%29 194
CIB21 49411,02%25 793
Merkantil23 51515,47%30 452
Auto-Everest24 410n.a.n.a.
Netautohitel21 79911,7%
Hitelplusz22 52013,29%n.a.

Frissítve: 2013.05.10. A táblázatban szereplő adatokat 3 éves 2,5 millió forintba kerülő kocsira kalkuláltuk. A hitel forint alapú. 


Lízing vagy hitel

Autóvásárlásra pénzt lízing keretében is lehet szerezni. Itt az árak valamivel olcsóbbak. Cserében azonban a vevő a futamidő végéig nem válhat hivatalosan a jármű tulajdonosává. A lízing valójában a cégek számára jó megoldás (az elszámolási szabályok miatt), magánszemélyeknél ezt inkább csak a szükség indokolhatja. 
Összes cikk
Böngésszen cikkeink között!
Hírlevél
Legolvasottabb
Cikkajánló
Írjon nekünk
Mi a facebook-on
Ezt is nézze meg!
Olvassa el blogunkat, szóljon hozzá!