Spórolási tippek

Vegyük kezünkbe pénzügyeinket! Több kiadásunk kevesebből is megúszható.

BANKSZÁMLÁK

Nézzünk körbe, hogy megfelelő bankszámlával rendelkezünk-e! Lehet, hogy bankot kellene váltanunk vagy bankon belül számlát. Ezzel akár havi több ezer forint is megspórolható.  Érdemes megnézni a bankszámla kalkulátorunkat. A bankszámla használatának szokásai alapján négy típusba osztottuk az embereket, így mindenki könnyen kiválaszthatja, hogy melyik típusba tartozik. Ide kattintva kalkulálhatja melyik bank melyik számlája a legmegfelelőbb.

BANKOLÁSI SZOKÁSOK

Érdemes a pénzügyek kezelésének a szokásait is átgondolni. A bankfiókban adott megbízás mindig drágább, mint a telefonos vagy internetes ügyintézés. Sok banknál havi fix díj mellett akár ingyenesen is utalhatunk.
Legyük tisztában vele, mennyibe kerül, ha bankkártyánkkal pénzt veszünk fel. A kártyával való fizetés ingyenes. Ez alól kivétel, ha a postán fizetünk a kártyával, az ugyanis egy igen drága típusú készpénzfelvétnek számít.

TIPP:


Ha sárga csekket fizetünk be a postán, annak is ára van. Ennek díját beépítik a számlába, ráadásul pénzbe kerül annak a készpénznek a felvétele is, amivel a csekket fizetjük. És a akkor a postára menés, sorbanállás nyűgjéről nem is szóltunk! Ez azon ritka esetek egyike, amikor a kényelmesebb módszerek egyben olcsóbbak is! A legolcsóbb persze az, ha csoportos beszedési megbízást adunk a banknak egy-egy szolgáltató esetében. Csakhogy ismerve a hazai szolgáltatókat, nem ritka a téves számlázás. Ezért inkább azt ajánljuk, hogy internetbankon keresztül egyenlítsük ki a számlát, így lehetőségünk van ellenőrzésére fizetés előtt. Az átutalásnak pedig ez a legolcsóbb módja.

HITELEK

Ha hitelre van szükségünk, akkor az adott célnak leginkább megfelelőt kell megtalálni (Ide kattintva tájékozódhat a hitelekről.) Minden termékre, így a pénzügyi szolgáltatásokra is igaz: legalább 4-5 ajánlatot nézzünk meg, mielőtt döntünk!

BIZTOSÍTÁS

Minden évben ellenőrizzük az évforduló előtt a biztosításainkat. Ne csak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetében váltsunk, hanem más biztosításnál is versenyeztessük meg a szolgáltatókat! Lakás-, kötelező vagy casco biztosítás váltásakor éves szinten tízezreket spórolhatunk. Az évekig, esetleg évtizedig egy-egy biztosítónál „felejtett” szerződésünk nagyon sokba kerülhet. Itt tájékozódhat a biztosításról.
További cikkek