A babakötvény Start-számlával igazán jó

A magyar gyerekek a törvény szerint (ez a 2006-tól születettekre vonatkozik, azóta él ugyanis a rendelkezés) jogosultak életkezdési támogatásra. A babakötvény néven ismertté vált juttatás induló összege a csecsemőknél most 42 500 forint (a támogatás 40 000 forintról indult). Ez egészülhet ki a szülői befizetés után járó további támogatással, amihez Start számlát kell nyitni. A támogatás összege egyébként nem magas, a szülők által befizetett összeg 10 százaléka, de évente legfeljebb hatezer forint. A rendszeres gyerekvédelmi kedvezményre jogosult, illetve nehéz sorsú gyermeket befogadó családoknál a befizetett összeg 20 százaléka, de évente maximum 12 ezer forint érkezhet az államtól. (Utóbbi esetekben a 42,5 ezer forint kétszer 44,6 ezer forint életkezdési támogatással egészülhet ki.) Az összegyűlt pénz a nagykorúság (18. év) elérése után használható fel. A számlára 120 ezer forintnál többet évente korábban nem lehetett elhelyezni (ha ilyen mégis megtörtént, a szolgáltatónak vissza kellett utalnia a pénzt.) Ez azonban, több más ponthoz hasonlóan, 2012. október elsejétől megváltozott.

Az „igazi" babakötvény

Az állam 19 éves futamidejű (visszavásárolható, tehát ha a gyereken nagykorúsűga korábban következik be, akkor el lehet adni) állampapírt kínál babakötvény néven az infláció felett három százalékos kamattal. Ha defláció van (vagyis a pénzromlás negatív előjelű), akkor – mint most is – a kamat három százalék. A konstrukció hátránya, hogy a pénzhez a gyerek 18 éve skoráig nem lehet hozzájutni, azt pedig, hogy akkor pontosan mire is, bámikor külön rendelettel szabályozhatják (a mostani előírások elég elnagyoltak).

A 2012. szeptember 30-a után életbe lépett változások

  • új Start-számla csak a Magyar Államkincstárnál nyitható, meglévő számla áthelyezése is csak a kincstárnál nyitott számlára lehetséges
  • megszűnt a Start-számlára teljesített befizetésekre vonatkozó évi 120 ezer forintos korlát
  • Start-számla nyitható a 2006. január 1-jét megelőzően született gyermekek javára is legalább 25 ezer forint befizetésével; ezek a gyermekek azonban nem kapják meg a költségvetési törvényben életkezdési támogatásként meghatározott összeget. Bár az új (2013 decemberében bevezett) Babakötvény 19 éves futamidejű, ha a gyermek nagykorú lesz, névértéken hozzájuthat a felhalmozott kamatokkal együtt a pénzéhez. De nem kell feltétlenül felvennie 18 éves korban a megtakarított pénzt, azt lehetősége van továbbra is ott tartani a kedvező kondíciókkal, csak akkortól már nem jár az állami támogatás. Ha valaki 16-17 éves gyermekének venne az új Babakötvényből, annak fontos tudnia, hogy a számla megnyitásától legalább 3 évnek el kell telnie, hogy a nagykorúvá váló gyermek hozzájuthasson a részére félretett pénzhez.
  • Start-számla nyitható a 2005. december 31-e után születtek olyan gyermekek javára, akik után szülőjük a családi pótlékot nem vette igénybe, bár jogosult volt rá, és a gyermek részére emiatt nem lehetett Start-számlát nyitni
  • Start-számla nyitására a szülőkön kívül jogosult a gyermek más hozzátartozója is
  • megszűnt az a kötelezettség, amelynek alapján a Start-számla nyitásához igazolni szükséges, hogy a családi pótlékot a szülő részére ténylegesen is folyósítják
A támogatási összeget a korábbi rendszerben is a Magyar Államkincstár kezelte (az ötéves állampapír hozamával azonos mértékű kamatot írnak jóvá évente a kincstári számlán lévő összeg után). Mindaddig, amíg a szülő Start-számlát nem nyit (amit mostantól csak a kincstárnál tehet meg), addig csak a babakötvény gyarapszik. Fontos tehát, hogy nem csak a gyermek születésekor, hanem később is, bármikor igénybe lehet venni a kincstár szolgáltatását.

Ezt szerintünk érdemes is. Az ötéves állampapír hozama alapján 2011-ben átlagosan hét százalék feletti kamat járt az induló összegre. Ez rendkívül jó hozam, de az alacsony összeg miatt a nagykorúságra változatlan kamatszintet feltételezve is csak mintegy 145 ezer forintot hozott volna. Valljuk be, ezzel aligha megy majd sokra a gyerek. Ezért mindenképpen érdemes legalább az állami kedvezmény éves összegét kihasználni. Amihez viszont Start számlát kell nyitni. Ha valaki az állami támogatást minden évben használja, akkor több millió forinttal segítheti gyermeke indulását.

A Start-számlára kínált feltételek jelentősen eltérnek. A pénzügyi intézménynek a kincstárral Start számla vezetés vállalására szerződést kellett kötnie. Ezt 137 szolgáltató tette meg. Elvben tehát náluk a korábban megnyitott Startot szabadon lehet gyarapítani.
 
A sávos kamatozás szinte mindig a számlán levő teljes összegre vonatkozik. Az OTP és a CIB viszont csak a rendszeres megtakarítást „díjazza"(a mértékeknél azonban kettőjük között is nagy a különbség). Érdemes figyelni még arra, mikor írják jóvá a hozamot. Amikor ugyanis ez megtörténik, az maga is elkezd kamatozni. Egyező kamatajánlat mellett egy év alatt többet hoz a pénz a gyakoribb kamatjóváírás esetében. Igazán jó feltételeket, babakötvény néven mostanában a kincstár ajánl.
A Start-számlán elhelyezett összeg bankbetétbe vagy a tőkepiacról szóló törvény szerint nyilvánosan forgalomba hozott állampapírba, tőke- vagy hozamgarantált befektetési jegybe fektethető. A szolgáltatók többsége azonban csak sima betétet ajánl. Ennél a megtakarítási formánál (a kötött idejű felhasználás miatt) ez tulajdonképpen logikusnak is tűnik. Fontos még tudni, hogy a gyerek életkezdésére gyűjtött pénz mentes mindennemű adó, járulék és illeték alól.
 
 

Ízelítő a Start-számlák banki feltételeiből

Frissítve: 2015. október 15.
 Alsó sávKamatFelső sávKamatSzámlavezetési díj*Egyéb díjKamatjóváírás
Budapest40 ezer Ft-ig0,05%40 ezer Ft felett0,20%díjmentesnincsNegyedévente
CIBnincs befizetés0,01%


Havi 2 ezer Ft befizetésnél0,50%

díjmentesnincsÉvente
Erste42,5 ezer Ft-ig0,01%42,5 ezer Ft felett0,85%adíjmentesnincsFélévente
K&Hnem határoznak meg sávot0,80%

díjmentesnincsÉvente
MKBnem határoznak meg sávot0,01%díjmentesnincsHavonta
OTP1-5 ezer Ft/hób0,35%5 ezer Ft felett0,85%cdíjmentes**nincsÉvente
UniCredit60 ezer Ft-ig0,50%60 ezer Ft felett0,75%A havi átlagos állomány 0,08%-anincsNegyedévente
Sberbank1-5 millió Ft1,45%5 millió Ft felett1,45%díjmenteslehetHavonta
Pannon Takaréknem határoznak meg sávot1,35%ddíjmentesnincsÉvente
a) a jegybanki alapkamat 0,5 százalékponttal csökkentve
b) ezer forintos havi befizetésig a kamat csak 0,01%
c) a jegybanki alapkamat -0,5-1%pont
d) jegybanki alapkamat

* a törvény a számla éves átlagos állományának 1%-ában maximálja
** akciósan

Kapcsolódó anyagok

Összes cikk
Böngésszen cikkeink között!
Spórolós ajánlatok (x)

Cikkajánló
Írjon nekünk
Hírlevél
Mi a facebook-on