Gazdaságos bankoláshoz: itt a fiók- és ATM-kereső!

2012. július 17. Csökken a fiókok és a bankjegykiadók száma, a felügyelet szerint pedig a bankok a nehezedő helyzetre reagálva mind több pénzt szednének be a számlabirtokosoktól. Ilyen körülmények között érdemes fokozottan figyelni. Ehhez igyekszünk segíteni.

Egyre jobban észnél kell lenniük azoknak, akik bankszámlaköltségeiket igyekeznek minél alacsonyabb szinten tartani. A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) várakozásai szerint a bankok egyre több bevételt remélnek majd a folyószámláktól és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokból. Olvasóink jelzése szerint a számlaválasztónkban nagyon jó helyen szereplők (értsd: a legolcsóbbak) közül sokakat, sőt esetenként egyet sem lehet elérni bizonyos településeken. A takarékos bankoláshoz pedig még arra is érdemes figyelni, hogy számlavezetőnk saját bankjegykiadóját (ATM) használjuk. Aki százezer forintot vesz ki egy hónapban két részletben, átlagosan 1,1 ezret fizet a saját és 2,7 ezret az idegen ATM igénybevétele esetén. A különbség valójában sokkal nagyobb. A költség ugyanis nullától 6,4 ezer, illetve 12,9 ezer forintig terjedhet. Mostantól a számlaköltségek kalkulációja mellett azt is megnézheti mindenki oldalunkon, hol van a közelében megfelelő fiók, illetve ATM (a térképes keresőt itt találja).

Ha valaki a fiókokat és ATM-eket bemutató térképünkön nem szűr semmire, akkor színes, számos pöttyök mutatják meg, hogy adott térségben hány találat van. Ez önmagában is mutatja, mennyire egyenetlen az országban az elhelyezkedés. (A térképen, mivel az a számlaválasztó segítségére készül, csak a bankfiókok szerepelnek, mivel azonban több bank is megállapodott arról, hogy ügyfelei kedvezményesen használhatják a takarékszövetkezeti ATM-eket, a lista azokat is tartalmazza.) Azt nem tudjuk, hogy a jövőben hogyan változik ez a kép, az viszont egyértelmű, hogy a korábbi állapotnál kevesebb a bankfiókok és a bankjegykiadók száma is. A PSZÁF statisztikája szerint 1687 bankfiók működik az országban (ezt még 1712 takarék egészíti ki). Két évvel korábban még 130-cal több helyen érhettek el hitelintézeti szolgáltatást a magyarok. Az ATM-ek száma a jegybanki statisztika szerint fél év alatt 121-gyel csökkent, jelenleg 4830 ilyen berendezés található.

Az országban még akadnak fehér foltok

Tavaly közel 9,6 millió magánszámlát vezettek a hitelintézetek – számítható ki az MNB jelentésében leírtakból. Ez nem azt jelenti azonban, hogy mindenkinek lenne bankszámlája. A jegybank szerint a fizetési számlával jelenleg nem rendelkezők többsége olyan településeken él, ahol a nagy lakossági bankok nincsenek jelen bankfiókokkal, nem érhető el készpénzfelvételt biztosító ATM, és jellemzően nincs lehetőség fizetési kártyával történő fizetésre sem. A folyószámla hiánya jellemző a kistelepüléseken élők mellett az alacsonyabb iskolai végzettségűekre, az idősebb generáció tagjaira és az átlagosnál alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőkre.

Ahol egyáltalán nincs pénzügyi infrastruktúra, ott nincs választási lehetőség. A szerencsésebb területeken azonban felesleges lehet a fiókok keresgélése, helyette választható a netbankolás. Az interneten elérhető számlák száma az MNB statisztikája szerint 10,8 százalékkal nőtt 2011-ben, az elmúlt öt évben pedig közel duplájára emelkedett. A bankok díjaikkal is erősen igyekeznek ebbe az irányba terelni ügyfeleiket, ami a számlaválasztókból is igen jól látszik.

A kereső használata:

Ha valaki nem szűr semmire, akkor színes, számos pöttyök jelzik a körzetekben levő találatok számát. A számok azt jelentik, hogy az adott körzetben hány pont szerepel. Erre a színes pöttyre kattintva ráközelít a program az adott részre. A bal oldali csúszkán vagy az egér görgőjével lehet növelni a felbontást, akkor a pontok különválnak. Ha valaki egy adott pont fölé viszi az egérkurzort, akkor kiírja a bankot, a címet, és hogy fiók-e vagy ATM a találat. A térkép alatt szövegesen is megjelenítjük a találatokat.

Kapcsolódó anyagok