Fejenként 68 kiló kaja megy a kukába

2017. október 25. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) és az Unió azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra az élelmiszerhulladék a mostani felére csökkenjen. Globálisan jelenleg az emberi fogyasztásra megtermelt élelmiszer harmada (1,3 milliárd tonna) vész kárba évente. Nálunk 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik.

Fejenként feleannyi élelmiszer-hulladékot termelünk 2030-ra, ha megvalósulnak a FAO és az EU új szándéknyilatkozatában megfogalmazott célok – tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely a „Maradék nélkül” programjával vesz részt az akcióban.

Globálisan a humán fogyasztásra megtermelt élelmiszer harmada – 1,3 milliárd tonna – vész kárba évente, ami komoly anyagi veszteséget okoz a természeti források elpazarlása mellett. Csak Európában mintegy 88 millió tonna élelmiszer végzi hulladékként évente, melynek EU-s becslések szerint 143 milliárd euró az anyagi vonzata.

Milliárdokat dobnak ki a magyar háztartások


Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ennek jelentős hányadát a háztartások termelik. Ez éves szinten fejenként mintegy 68 kilót jelent. A hulladék közel fele az élelmiszerpazarlás eredménye, vagyis tudatos fogyasztói magatartással elkerülhető lenne.

A NÉBIH Maradék nélkül programja 2016 őszén indult, és a feleslegesen megvásárolt vagy tárolási problémák miatt megromlott élelmiszer mennyiségének csökkentését célozza. A Európai Unió LIFE környezetvédelmi alprogramjának társfinanszírozásában induló szemléletformáló program eredményeképpen mintegy 8-10 százalékkal szeretnék visszaszorítani az élelmiszerpazarlás mértékét, ami becslések szerint megközelítőleg évi 9 milliárd forintos megtakarítást jelentene a magyar háztartásoknak.

Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok