Fantasztikus évjárata lehet a bornak az idei

2017. október 9. Az évszázad évjáratának nevezte a 2017-es évet az egyik pincészet. Az idei szőlőtermés ugyan a mennyiségét tekintve jó közepes, ám minőségében kiemelkedő.

Néhány órás eső után mindig kisütött a nap, és a zivataros időre jellemző erős széllel együtt fölszárította az ültetvényeket, így a gombás fertőzések is kevesebb gondot okoztak – összegezte az idei évet Varga Péter, a Varga Pincészet egyik tulajdonosa, vezetője. Mint szavaiból kiderült: most mindent megkapott a szőlő, amit szeret és mindent akkor kapott, amikor az szükséges volt. Úgy véli, „fantasztikusak lesznek az idei borok”. Sokat mondó, hogy a szőlőtermésről kiadott közleményük címe szerint 2017 az évszázad évjárata lesz.
 A Varga Pincészet az idei évben mintegy 21 millió kiló szőlőt dolgoz fel, amelyből 1,8 millió kiló származik saját ültetvényeikről – ebből készülnek a kiváló minőségű, díjnyertes boraik –, a többit hosszú távú együttműködés keretében vásárolják fel dunántúli és észak-magyarországi borvidékekről.
A hétvégén a borvidékek többségénél véget ért a szüret. A termés a mennyiségét tekintve jó közepes, ám minőségében kiemelkedő. A Varga pincészetben tőkén vannak még azok a szőlők – a legjobb dűlők olaszrizlingjei, hárslevelűi, kéknyelűi vagy cabernet-i –, amelyektől a kiugró minőséget, hazai és nemzetközi borversenyek aranyérmeit várják.

Három pincészetünk különböző mértékben veszi ki részét a szüreti munkából, a legnagyobb mennyiséget, 12 millió kilót még mindig Badacsony képviseli, de jelentős az új egri pincészet 8 millió kiló teljesítménye is, Tokajban viszont a feldolgozás idén csak 1 millió kiló. A hazai trendet követve, a rozék miatt borkészítésünkben folyamatosan nő a kékszőlő aránya, így idén is meghaladja az 50 százalékot.

Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok