Átörökített adósság, önálló életre kelt plasztik

2012. október 8. A hitelkártyák terhei nem követik a kamatcsökkentést, sőt még drágítás is akad – írtuk meg. Most összegyűjtöttünk néhány történetet, amelyben az eleinte hasznos plasztik végül lidércnyomást hozott.

Az egyik banki ügyfél 2003. óta rendelkezett hitelkártyával, amelynek induló hitelkerete 100 ezer forint volt. A pénzintézet ezt az évek során serényen emelte, az idén már 760 ezer forintra (hasonló sztorit portálunknak többen is jeleztek).  Annak ellenére, hogy az adós időközben anyagi nehézségek miatt meglévő tartozásának személyi kölcsönné alakítását kérte. Ezt azonban a bank szerint „a Kérelmező anyagi körülményei és általa vállalt törlesztés összege nem tette lehetővé” (a hitelkeretnél úgy látszik, ezt nem tartották problémának). Az eset a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) előtt kötött ki, és végül megegyezéssel zárult.

Egy másik esetben kiküldtek hitelkártyát, amit az ügyfél nem is aktivált. A bank azután mégis követelt pénzt. A békéltető előtt azután megnyugtatóan zárult ez az ügy is, a teljes nyilvántartott tartozást elengedték. Volt akinek tulajdonképpen szerencsét hozott, hogy így jutott hitelplasztikhoz. Ő felpanaszolta, hogy már 700 ezer forintot fizetett, ami jócskán meghaladja az általa költött pénzt, mégis többszázezres az adóssága. Utána akart nézni, hogy mit is tartalmaz az eredeti szerződés. Ilyent azonban a bank nem tudott felmutatni. Végül vállalták, hogy a bank teljes követelésének összegét elengedik, a hitelszámlát és az áruvásárlási kártyaszerződést haladéktalanul lezárják.

Akadt, aki édesanyjától a megemelt hitelkeret miatti tartozást „örökölt”. Itt fel is mondták a szerződést, felajánlottak megoldásokat is, de ezek között az adós már nem tudott választani.  Egyetlen örökösének csak a késedelmi kamatoktól sikerült megmenekülnie (azt is a békéltető közbenjárására), a hátralékot ki kell fizetnie.

Érdemes elolvasni a hitelkártyák kondícióinak változásáról szóló cikkünket is


Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok