Árfolyamgát: rendkívüli adatszolgáltatást kér a PSZÁF

2012. május 19. Reményeink szerint rövidesen tisztábban láthatunk azzal kapcsolatban, hányan kerülhettek a védernyő alá, és számukra milyen könnyebbséget jelent ez a lépés. A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) ugyanis rendkívüli adatszolgáltatásra kötelezte ezzel kapcsolatban a bankokat.

A portálunknak válaszoló bankok szerint a forint mostani gyengülése sem igazán növelte a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítése iránti érdeklődést. Enyhe növekedést a nem közalkalmazott deviza lakáshitelesek felé nyitás hozott, azóta viszont egyelőre nem látszik további megugrás. Már azoknál a bankoknál, ahol valóban előrehozták a határidőt (a befogadásról és az árfolyamgát részleteiről itt olvashat.) Úgy véljük, a ma még habozókat meggyőzhetik majd az adatok. A PSZÁF ugyanis – a végtörlesztésnél alkalmazotthoz hasonlóan – rendkívüli jelentést kér a bankoktól. Az összesített számokból pedig világosan kiderül majd, hogy mekkora az az összeg, amelytől az adósok az új konstrukció révén végképp megszabadulnak.

Most még csak a közszolgák lehetnek terítéken

A felügyelet május végéig a közszférában dolgozókról juthat információhoz (áprilisban ugyanis még csak tőlük fogadtak be kérelmeket a bankok). Az első menetben így csak az általuk megkötött szerződések darabszámát, a kapcsolódó devizahitel havi törlesztőrészletét (devizában), valamint a kamat-, illetve az egyszeri támogatás összegét lehet majd megismerni (a PSZÁF várhatóan, a végtörlesztésnél tapaszt módon, rendszeresen közzéteszi majd a számokat). Adatokat egyébként 59 részvénytársasági hitelintézettől és három hitelintézeti fiókteleptől gyűjtenek – havi rendszerességgel.

Igazán érdekes a júniusi felmérés lesz. A nem közszolgálati devizahitelesekkel kapcsolatban ugyanis begyűjtik az eredeti hitel tőke- és kamatrészére vonatkozó értékeket, és ugyanezt megteszik a rögzített árfolyam feletti rész esetében is. Megismerhetjük tehát, hogy pontosan mennyivel csökken a védernyő alá került adósok terhe, és mekkora az az összeg, amelytől végképp megszabadulnak az adósok (ami a fix árfolyam felett a kamatszámlára kerül, azt a bankok és az állam fizeti). Kiderül az is, milyen összegre rúg a gyűjtőhitel.

Kapcsolódó anyagok