Akad bank, ahol májusra már alig akad időpont

Árfolyamgát: nem mindenütt nyílnak meg ma a kapuk

2012. május 2. A bankszövetség kérésének megfelelően ma már több banknál is beadhatja a fix árfolyamú törlesztésre vonatkozó kérését a közszolgák mellett a többi deviza lakáshiteles is. Akad azonban olyan pénzintézet, ahol ez mégsem tehető meg, másutt pedig fenntartják a jogot, hogy bármikor felfüggesszék a kérelmek átvételét.

A közszférában dolgozó ügyfélkör árfolyamgát iránti elmúlt időszakban tapasztalt mérsékelt érdeklődése miatt az OTP a Magyar Bankszövetség javaslatának megfelelően, a kitűzött határidőnél korábban is befogadja a nem közszférában dolgozó, árfolyamgátra jogosult ügyfelei kérelmét – mondták el érdeklődésünkre a legnagyobb magyar banknál. A lakáscélú jelzáloghitellel rendelkező hitelesek így az eredeti, június 1-jei határidő helyett már május 2-ától, a szabad felhasználású jelzáloghiteleseknek pedig az eredetileg tervezett szeptember 1. helyett már augusztus 1-jétől lehetősége nyílik az új típusú árfolyamgát igénylésére. Amennyiben azonban – tették hozzá – olyan mértékben megnő az érdeklődés, hogy a közszférában dolgozó ügyfeleket nem tudják zökkenőmentesen kiszolgálni, az OTP felfüggeszti a nem közszférás ügyfelek kérelmeinek befogadását, és ismételten a jogszabályban meghatározott határidők alapján ütemezi az igények átvételét.

A Budapest Bank (BB)  arról tájékoztatta portálunkat: vizsgálja annak lehetőségét, hogy  a lakáscélú devizakölcsönnel rendelkező ügyfelek gyűjtőszámla-igényeit már június 1. előtt is befogadja. Jelenleg azonban kapacitásaikat teljes mértékben lekötik a közalkalmazottak igényeinek határidőre történő feldolgozása, mivel az utóbbi napokban jelentősen megnőtt az igénylések száma (eddig mintegy 500 igénylés érkezett be tőlük a bankhoz).

Az AXA szakértői fontosnak tartották kiemelni, hogy a jelenlegi árfolyamszint mellett érdemes mielőbb igénybe venni a program kínálta lehetőségeket.
Az MKB-nál az ügyletek feldolgozása – szintén a leterheltségtől függően – a közszférás igénylésekkel párhuzamosan zajlik. A lakáshitelesek már fordulhatnak a Raiffeisenhez, az AXA-hoz és az  UniCredithez is. A K&H és az Erste nem adott tájékoztatást az erre vonatkozó kérdésünkre.
Előzetes egyeztetésre buzdítanak
A CIB – tudtuk meg a pénzintézetnél – tartja magát a Bankszövetség ajánlásához. Ennek megfelelően májustól befogadja a nem közszférában dolgozó hitelfelvevők árfolyamrögzítés iránti kérelmeit is. Az egyre növekvő érdeklődésre tekintettel azonban felhívják minden ügyfelük figyelmét, hogy igényléseik benyújtását megelőzően mindenképpen egyeztessenek és foglaljanak előzetesen időpontot a bankfiókba. Az előzetes bejelentkezések miatt májusra már egészen sok időpont foglalt, így mindenkinek azt tanácsolják, ellenőrizze, hogy a kiválasztott fiókban milyen szabad időpontok állnak rendelkezésre.

Az időpontfoglalásra – nyomatékosították a banknál – azért van szükség, mert a kérelem benyújtása időigényes folyamat. A zökkenőmentes ügyintézés érdekében az OTP is arra kéri érintett devizahiteles ügyfeleit, hogy – mint egyébként arra a bankszövetség is kitér ajánlásában - előzetesen egyeztessenek időpontot a hitelt folyósító bankfiókjukkal.

Kapcsolódó anyagok